Alle verhalen

Nienke Dirx

Ontdek hoe Nienke Dirx met toewijding en ambitie de stap maakte van een zilveren naar een gouden certificaat.

Nienke Dirx is al twee jaar HyCare-coach voor de varkenshouderij bij The Schippers Group en is meerdere dagen per week op pad en in gesprek met veehouders, dierenartsen en leveranciers. Waar ze voorheen onderzoeken begeleidde in de varkenshouderij, begeleidt ze nu varkenshouders en hun medewerkers bij de juiste toepassing van hygiëne. Hierbij kijkt ze niet alleen naar de inrichting van de stallen, maar ook naar houding en gedrag. In december 2023 behaalde ze haar bronzen certificaat binnen ons Knowledge Development Program, in juni 2024 het zilveren, en nu is ze op weg naar goud! Wij volgen haar reis op de voet.

Moodboard Nienke

Wat heeft je gemotiveerd om deel te nemen aan het Knowledge Development Program?

Toen ik net begon, was het Knowledge Development Program, niet mijn directe focus. Ik geloof dat je eerst het bedrijf en de producten grondig moet kennen, en ervaring moet opdoen in de praktijk voordat je verdere stappen zet in je ontwikkeling. Natuurlijk kun je veel leren uit boeken, maar de echte kracht ligt in de combinatie van theoretisch leren en praktische ervaring in het veld.

Als HyCare Coach zou je misschien denken dat we alles al weten, maar dat is zeker niet het geval. In het begin begeleidden we bedrijven die het volledige HyCare-concept toepassen, waarbij de nadruk vaak meer lag op houding en gedrag dan op de producten zelf. Gaandeweg merkten we als team echter dat hygiëne in de kraamstal steeds belangrijker werd. Hoewel dat oorspronkelijk geen standaard onderdeel van HyCare was, is het nu een vast onderdeel van ons werk geworden. Deze verandering laat een duidelijke transitie in ons team zien: we willen de basis van hygiëne al in de kraamstal goed op orde hebben, en dat vraagt om gedegen kennis en voorbereiding.

Het behalen van kennis en certificeringen, zoals binnen het Knowledge Development Program, is daarbij essentieel. Als coach moet je uiteindelijk het niveau van HyCare Specialist bereiken, wat één niveau hoger is dan goud. Aan het begin van dit jaar hebben we als team besloten dat dit de norm moet zijn voor iedereen.

Hoe leer jij voor de Academy?

Voor het bronzen certificaat doorloop je een e-learning. Nu ik voor goud ga, kijk ik daar nog vaak in terug. Je kunt de stof op verschillende manieren aanvliegen: per onderwerp, per product of vanuit ziektes. Ik wissel dat af om alles goed te begrijpen. Tussen mijn werk probeer ik tijd te vinden om te studeren, maar dat is niet altijd makkelijk. Daarom doe ik het vaak ’s avonds, én als ik op een bedrijf met een casus bezig ben, kan ik meteen dieper in de materie duiken en oefenen. Het is echt een kwestie van herhalen, en naarmate ik ouder word, merk ik dat ik dat ook meer nodig heb. Op 17 of 18-jarige leeftijd leer je toch wat makkelijker!

Heb je in je werk al situaties meegemaakt waarin je de kennis en ervaring van het behalen van brons en zilver hebt kunnen toepassen?

Zeker! Het Knowledge Development Program is erg veelzijdig. Naast de e-learning hebben we ook een training gehad van HyCare-Specialist Tim Verbruggen over zuren. Dankzij deze training kon ik later een klant uitleggen waarom we zuren überhaupt gebruiken. Hoewel ik het over het inzetten van zuur X had, was het belangrijk om terug te gaan naar de vraag: ‘Waarom doen we dit eigenlijk?’ Hierdoor zag ik letterlijk de verandering bij de klant. Dit laat echt de kracht van de Academy zien: niet te veel focussen op producten, maar meer op de werkingsmechanismen erachter.

En? Ben je zenuwachtig voor het examen?

Nee, want daar leer ik altijd van. Het is beter om fouten tijdens een examen te maken dan bij de klant. Dat is, denk ik, ook een goede instelling voor dit programma. Daarnaast is nieuwsgierigheid belangrijk: nieuwsgierig zijn naar nieuwe kennis en wat de markt in de toekomst zal vragen, want één ding is zeker: de markt verandert voortdurend.

Geslaagd!!

Een paar dagen na het interview is Nienke op examen geweest en is in één keer geslaagd. Al het herhalen en studeren heeft zijn vruchten afgeworpen! Haar foto krijgt een mooie plek in de hal, naast die van onze andere geslaagden. Nienke’s reis naar het behalen van het gouden certificaat laat zien hoe belangrijk kennis en nieuwsgierigheid zijn in onze sector. Wil jij ook bijdragen aan de toekomst van diergezondheid en jezelf verder ontwikkelen? Ontdek onze vacatures en wie weet staat jouw foto binnenkort naast die van Nienke!

Heb je na het lezen van het verhaal van Nienke interesse om bij ons aan de slag te gaan?
Bekijk dan onze vacatures en ontdek de mogelijkheden!

thumbnail

Nienke Dirx

HyCare Coach Varkenshouderij

Delen:

Ontmoet ook andere collega's

Lees alle verhalen van jouw toekomstige collega’s