Githa van Beurden

Collega aan het woord

Wie ben je, wat doe je en hoe ben je bij de export afdeling terecht gekomen?

Ik ben Githa van Beurden en ik werk inmiddels al sinds 2002 op de exportafdeling van The Schippers Group. Ja, dat is inderdaad al ruim 20 jaar, dat had ik vooraf nooit verwacht!  

In het derde jaar van mijn opleiding agribusiness op de HAS in Den Bosch moest ik een binnenlandse stage doen van 5 maanden. Ik ben toen gaan zoeken naar agrarisch georiënteerde bedrijven in de omgeving en kwam al snel bij Schippers uit. Tijdens deze stage liep ik mee op de afdeling “verkoop binnendienst”. Naast mijn opdracht, een klanttevredenheidsonderzoek, organiseerde ik een persdag voor twee nieuwe producten (de Skippy en Reflexator). Daar was toen veel media aandacht voor, met zelfs twee tv opnamens. Met Mark Schippers waren we in België bij ‘Man bijt hond’ en in Nederland met Harrie Schippers bij iets wat nu RTL 5 nieuws is denk ik. Dit blijft een leuk verhaal en mooie ervaring..

Een paar maanden na mijn stage werd ik benaderd voor een export functie en hoewel ik nog niet helemaal klaar was met school ben ik hier wel gestart. Dat was toen een afdeling van twee personen waarvan één collega met zwangerschapsverlof ging. De export ging toen vooral naar een paar kleine dealers in Europa.

Is er veel veranderd in die 20 jaar?

In principe is mijn functie in al die jaren niet veel veranderd, alleen heel erg uitgebreid. Waar we in het begin enkel handel voerden met een paar dealers in Europa is dat nu de hele wereld. Daarbij focussen we ons nu met de exportafdeling vooral op MS Gold (producten die we zelf produceren), dat was vroeger veel breder. En daar waar ik vroeger zaken echt van het begin tot het einde moest regelen, heeft nu toch iedereen zijn/haar eigen specialisatie. Ik weet nog dat ik vroeger met een typemachine officiële documenten moest typen en altijd fysiek mee naar de douane moest met de chauffeurs. Nu is er veel meer focus en ben ik verantwoordelijk voor de verkoop kant, de logistieke afhandeling en documentatie ligt op een andere afdeling. 

Het was altijd fijn om dingen van begin tot eind af te kunnen werken, maar nu heb ik grotere en uitdagendere projecten. Sinds drie jaar werk ik specifiek voor Azië, daar liggen veel kansen voor ons omdat dat de grootste groeimarkt is. Ik werk heel nauw samen met de buitendienstadviseurs en vooral nu er ook een aantal collega’s zijn geëmigreerd biedt dit veel kansen. Ik heb contact met de distributeurs, zorg voor registraties, zorg dat alles omtrent de orders goed verloopt, stem de inkoop en productie af en beantwoord vragen. Zij bieden de technische ondersteuning aan bedrijven waardoor we meer waarde kunnen toevoegen. We werken dus echt als team. 

Export Employee

Hoe is het om op de binnendienst van een internationale markt te werken?

Het internationale maakt het voor mij juist heel leuk. Ik denk ook dat ik het daarom zo lang vol houdt op één afdeling. De verschillende culturen maken het heel afwisselend, elk land en elke klant is anders. Na al die jaren bouw je ook echt een band op samen. En hoewel ik niet vaak naar het buitenland reis, is het fijn om een gezicht te hebben achter een klant. Door de jaren heen komt dat vanzelf, ofwel doordat klanten hier op bezoek komen, ofwel omdat ik hen op een van de internationale beurzen zie. Dus ja ik reis nog steeds, maar ik heb niet de ambitie om elke maand twee weken weg te zijn. Voor mij is dit de perfecte combinatie. Ik vind het contact met de klanten leuk als ze hier zijn, dan regel ik alles van begin tot eind, ik reis af en toe voor een beurs af naar Azië en verder kan ik gewoon vanuit hier alles doen. 

Hoe ziet je werkdag eruit?

In de wereld van export werk je natuurlijk altijd met tijdverschillen. Er is dus wel enige vorm van flexibiliteit nodig om dit te kunnen doen. Nu ik me meer focus op Azië wordt dat wel gemakkelijker. Ik begin sowieso graag vroeg, dan zorg ik dat ik in de ochtend iedereen spreek die ik moet spreken, in het geval van fysiek contact gaat dat via video calls en chatprogramma’s, maar het grootste deel organiseren wij per mail. Het fijne van e-mail is ook dat alles vaststaat en dat je het terug kunt zoeken. 

Wat zijn je ambities? / Waar sta je over 5 jaar?

De focus van het bedrijf gaat steeds meer richting export. Ons exportteam is de afgelopen jaren al flink gegroeid, maar het potentieel is nog steeds gigantisch. Dus ja de komende vijf jaar moeten we echt stappen zetten om groter te worden en dat is een uitdaging. 

Verder wil ik dat we HyCare ook verder internationaal op kunnen pakken. Nu ligt de focus vooral op MS Gold. 

En als ik even terugkijk, je begint met 2 personen en een paar dealers in Europa en nu werk ik met 20 personen en nog heel veel lokale mensen over de hele wereld en zijn we eigenlijk nog heel klein en liggen er zo veel kansen. 

Welk advies heb je voor andere werkzoekenden?

Op de HAS kreeg ik het vak export, ik weet nog dat ik aan het leren was voor het examen en dacht: “Hier ga ik nooit iets mee doen.”.  Vervolgens groei je zo in een functie en blijkt het toch heel goed te passen. Dus als ik dan advies zou moeten geven, dan is dat vooral: “Sta open voor mooie kansen ook al is het niet het eerste waaraan je denkt dat je interesses liggen".  Met een open vizier zijn er misschien veel meer kansen.” En daarbij denk ik ook: “Het loopt zoals het loopt”.

En als ik dat dan vertaal naar ons bedrijf. Wij zijn echt heel klein in de exportwereld dus bij ons zijn er nog zoveel kansen om je verder te ontwikkelen.”

Wat is eigenlijk je favoriete moment bij The Schippers Group?

Dat zijn er heel veel. We hebben natuurlijk altijd een hele actieve personeelsvereniging gehad. En ik moet ook zeggen dat ik maar weinig personeelsfeestjes heb gemist. Dat gaat van hilarische quizavonden, ski-weekendjes, themafeestjes tot sporttoernooien. Het is sowieso erg fijn om voor een familiebedrijf te werken. Het brengt een informele sfeer met korte lijntjes die ik heel prettig vind. 

- Githa van Beurden

Githa van Beurden

Githa van Beurden

Export Employee

Meer collega's aan het woord

Stefan Wermink

Stefan Wermink

Service On The Road Employee

De technische held voor zowel klanten als kinderen. Stefan Wermink geniet van alles wat technisch is en brengt dat ook graag over!
Danny Ruissenaars

Danny Ruissenaars

Finance Employee

Naast Finance Employee ook Bootcamp Instructeur voor collega's. Danny Ruissenaars vertelt graag waarom dit hem uit zijn comfortzone trekt.
MME_3758 (1)

Nane Waravo

Brand Marketeer

Iets nieuws creëren en dit uitrollen tot een succes! Dat deed onze Brand Marketeer Nane Waravo met podcast "De Kennisboerderij" en daar vertelt ze graag meer over.
Export Employee

Githa van Beurden

Export Employee

Ruim 20 jaar geleden had ik niet verwacht dat ik in de export zou gaan werken, maar het biedt enorm veel ontwikkelingsmogelijkheden!
Iris van der Heijden

Iris van der Heijden

E-Commerce Specialist NL

Benieuwd wat er komt kijken bij het neerzetten van een Black Friday Campagne? Iris werkt als E-Commerce Specialist NL en neemt je graag mee!
MME_3312 (1)

Roy Verheij

Adviseur Rundvee

Ondanks dat ik niet in de buurt van het hoofdkantoor woon en werk, ervaar ik wel dat ik écht onderdeel ben van dit familiebedrijf!
Toegestane bestandstypen: jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 256 MB.